klassisk

Historik
Redan de gamla grekerna kände till vilken positiv inverkan massage har på stressade och spända människor. Redan på 400- talet f.kr. skrev greken Hippokrates om massagens läkande effekt och Caesar sägs regelbundet ha fått massage.

I Sverige var det gymnastikens fader Per-Henrik Ling, som var den drivande kraften bakom massagens utveckling och tradition. Den vanligaste behandlingsformen och den som oftast syftar på i vårt land är den klassiska massagen. Den syftar till att minska muskelspänningar och belastningsskador. Masssagetekninken bygger på att genom tryck på och töjning av musklerna minska muskelspänning och skapa muskelavslappning för att öka musklerna mjukhet och rörlighet.

Klassisk massage var under antiken lika erkänd som akupunktur är idag. Båda metoderna bygger på att stärka kroppens egna läkande och smärtstillande funktioner , och man vet att denna fysiska bearbetning av musklerna påverkar i flera steg.

All fysisk stimulerande beröring startar kroppens självläkande process. Tänk dig bara den sköna känsla som infinner sig när någon börjar massera dina axlar. Det beror på att massage frisätter oxytocin - ett anti- stresshormon – som får dig känna dig lugn och tillfredsställd.

Endorfin frisätts även det vid massage, Endorfinet är det som ger dig en kick vid fysisk ansträngning, dämpar smärta och ger inflammerade muskler tid att självläka. Stressaxlar och musarm får en chans att läka ut.